De naam Muuzevangers is er een met een knipoog naar St. Gertrudis, de patroonheilige van de RK kerk in Mares. De vereniging ontstond in 1969 als "Stichting Kinderkarnaval de Muuzevangers". Doel was het bijelkaar brengen van de mensen uit oud-Mares en de mensen uit "De Wijk".
Men begon met het installeren van een Jeugdprins. Hierna volgde de optocht en de feestavond. Deze is er nu nog steeds, onder de naam van de Bonte Avond. De eerste bonte avonden werden gehouden in zaal Hof van Holland.
Deze werden zo’n groot succes dat werd uitgezien naar een ruimer onderkomen. Dit werd gevonden in het plaatsen van een tent, achter café Noord-Brabant (tegenover Borgondia) en later op ’t Bergske. Dit duurde tot 1982, toen de Smeltkroes klaar was en de Muuzevangers hier hun onderkomen hadden gevonden.
Jaren ging het voorspoedig met de Muuzevangers, totdat er langzaam verzadiging op trad. Met name werd de roep om een grote Prins vanuit de bevolking steeds groter. Er kwam een nieuw bestuur en om carnaval weer nieuw leven in te blazen verscheen op 2 februari 1992 Prins Marescarius I op het voormalige station van Mares aan de Stationsstraat. De eerste volwassen Prins!
Na deze nieuwe aanpak ging het weer voor de wind met de Muuzevangers. Er werd een grote Raad van Elf gevormd. Nieuwe activiteiten zoals het Muuzegewiek, de Boerenbruiloft en de Vrouwenavond zagen het levenslicht. Verder groeiden de Bonte Avond en de optocht van de Muuzevangers uit tot een van de hoogtepunten in het carnavalsseizoen.
Inmiddels zijn we toe aan ons 50-jarig bestaan en kunnen we gerust zeggen:
Carnaval leeft (nog steeds) in Mares!